Avm dekorasyonu, sıradan bir mimari tasarımla oluşturulan bir dekorasyon kurgusunun çok daha ötesindedir. Estetik algının önceliklendirilmesi ile pazarlama kurgularının ve tüketici alışkanlıklarının da dekorasyonun içerisine girdiğine bu iç açıcı mekanlarda şahitlik edebiliriz. Alışveriş merkezlerinde kat yerleşimleri ve mağaza sıralaması dahi alışveriş davranışının gerçekleşmesine yöneliktir. Daha dekoratif noktalara bakacak olursak; zemin malzemesi ve renkleri, büyük obje ve saksılar gibi hem dikkat çekici hem ilham verici dokunuşlar, taş duvar paneli, ahşap paneller ya da başka orijinal duvar materyalleri gibi alışveriş merkezleri içerisinde gördüğünüz her bir dekorasyon unsuru, kişilerin daha uzun ve keyifli vakit geçirmelerinin yanında alışveriş davranışını gerçekleştirmeleri göz önüne alınarak kullanılır.

Avm Dekorasyonu Nedir?

Günümüzde alışveriş merkezleri, günlük yaşamın temel bir parçası haline gelmiş, geçmişle kıyasladığımız zaman geleneksel çarşıların rolünü üstlenmiş durumdadır. Alışveriş yapma amacının yanında insanların keyifli vakit geçirmek, çeşitli aktivitelerle sosyalleşmek için de tercih ettiği mekânlar haline gelmiştir. Hal böyle olunca avm dekorasyonu; birçok amacı karşılayacak nitelikte ve daima dinamik ve estetik bir ortam sunacak şekilde kurgulanmak durumunda oluyor.

Avm dekorasyonu, gerçek anlamda uzmanlık gerektiren bir alandır. Mimariye uygun olacak en iyi iç tasarımı, aktivite planlamasını, genel atmosfer tasarımını ve araç ve yaya için doğru çevre tasarımını içermesiyle birden fazla uzmanlık gerektiren alanı birleştirdiğini söylemek mümkündür. Elbette bütün bunları kaliteli bir tasarım algısını hedef kitleye verebilecek şekilde yapmayı içerir.

Avm Dekorasyonu Planlama ve Uygulama

Bir alışveriş merkezinin genel tasarımı, dekorasyon planı ve bunun en doğru şekilde uygulanması, müşterilerin ilgisini çekme, uzun süreler ile vakit geçirmelerini sağlama ve iyi bir alışveriş deneyimi yaşatma gibi önemli unsurlarla direkt olarak bağlantılıdır.

Modern perakende dünyasında rekabette öne geçmek için avm dekorasyonu en doğru şekilde planlanmalı ve plana sadık kalarak alanının uzmanları ile uygulamaya geçilmelidir.

Dekorasyon planlamasında önceliklendirilmesi gereken sorular şu şekildedir:

  • Tüketiciler aradıkları ürünleri kolaylıkla bulabilirler mi?
  • Mağazaların görünümü ve vitrin netlikleri yeterli mi?
  • Maksimum mağaza görüşü sağlanabilecek mi?
  • Dinlenme alanları yeterli ve iyi bir deneyim sunacak estetiğe sahip mi?

Bu soruların cevabı, iyi bir tüketici deneyimine götürecek planlamayı da beraberinde getirecektir.

Avm Dekorasyonu Püf Noktaları Nelerdir?

Avm dekorasyonun ilk akla gelmesi gereken püf noktası, estetik ve işlevsel bütünselliktir. Estetik ve işlevsel bütünsellik, bir alışveriş merkezinde sunulan deneyimi maksimuma çıkarır. Mağazaların konumlanması, ortak alanların düzen ve yerleşimi, aydınlatma ve havalandırma, erişilebilirlik ve kolay dolaşım imkânı, renk planlaması ve dağılımı ve çevresel faktörlere kadar tüm bu unsurlar, estetik algıyı sabit tutarak bütünsellik sunduğu zaman kullanıcı dostu deneyim ve çekici mekân algısı zihinlere yerleşmiş demektir.

Sırasıyla iyi bir tasarım planı oluşturabilmek için bahsi geçen püf noktalardan detaylıca bahsedecek, doğru planlama için kilit noktalara değineceğiz.

1. İşlevsellik ve Düzen

Alışveriş merkezlerinin işlevselliği ve genel düzeni, tüketici davranışını etkileyen en kritik unsurdur.  Kişiler, bir mağazadan diğerine yönleneceği düzeni net bir şekilde anlamalı ve doğal akış içerisinde gezintisine devam etmelidir. Aksi takdirde alışveriş merkezleri gibi büyük mekanlarda bir yer arayışına girildiğinde alışveriş yapma dürtüsü giderek azalır ve genel mekân deneyimi de olumsuzlaşır. Dolayısıyla avm düzeni, daima verimli, erişilebilir, konforlu ve kullanıcı dostu olacak şekilde kurgulanmalıdır.

Söz konusu olan işlevsellik ve düzen, elbette ortak alan kullanımları için de geçerlidir. Tüketici hafızasında ortak alanlar bakımından olumsuz bir yer edinilirse bu, söz konusu mekân için daha net bir yargıya sebep olabilir.

2. Erişilebilirlik ve Dolaşım

Erişilebilirlik ve dolaşım konforu da bir alışveriş merkezinin dekorasyon ve genel düzeni bakımından olmazsa olmaz unsurlardan biridir. Görünür olacak şekilde net bir şekilde yönlendirici işaretler ile ortak kullanım alanları, otopark vb. her bölüm kolaylıkla bulunabilir olmalıdır. Koridorların geniş bir düzende olması, yürüyen merdivenlerin ve asansörlerin tamamen genel düzenin içerisinde doğal akışta diyebileceğimiz şekilde yerleşmesi tüketicilerin sezgisel davranışları ile uyumlu olmasını sağlar. Bu sayede de tüm mağazalara kolay erişim sağlanması ile daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunarak alışveriş davranışının tetikler.

3. Doğal Işık ve Havalandırma

Doğru ışık kullanımı ve yeterli havalandırma sağlanması, bir alışveriş merkezini çekici kılan unsurlar arasındadır. Cam tavanlar, büyük pencereler, doğal ışık alan geniş dinlenme alanları hoş bir atmosfer sunarken dış ortamla da bağlantı sağlar. Tasarımcıların bu unsurları en iyi şekilde kullanabilmesi için avm konumlandırmasında güneş ve rüzgârın yönünü dikkate almak önemlidir.

4. Markalama ve Tabela

Tüketicinin aklında özgün ve akılda kalıcı bir kimlik oluşturmak için özen gösterilmesi gereken bir diğer unsur elbette markalama ve tabela! Alışveriş merkezinin logosu, renkleri, font kullanımı tamamen birbiri ile tutarlı olmalıdır. Elbette bunu yaparken tüketici gözünden değerlendirme yapmak es geçilmemelidir. Kullanılan işaretler anlaşılır ve okunurluğu kolay olmalıdır. Tabela tasarımında hedef kitle, avm genel yapısı, mağaza segmentasyonu gibi tüm unsurlar göz önüne alınmalıdır. Böyle olduğunda doğal olarak genel düzen ve dekorasyon ile bütünlük sağlayan, kullanıcısını etkileyen bir markalamanın ortaya çıkması mümkün olur.

5. Müşteri Deneyimi ve Konfor

Yukarıda pek çok bölümde bahsedildiği gibi müşteri deneyimi ve konfor dekorasyon ve tasarım öğelerinin kilit noktasıdır. Konforlu ve estetik oturma bölümleri, aydınlatması yeterli olan yürüyüş alanları, kullanıcı dostu ve hijyenik ortak alanlar en iyi deneyimi sunmayı ve konforu maksimize edebilmeyi sağlar.

6. Sürdürülebilirlik ve Enerji Verimliliği

Avm dekorasyonu ve tasarımında yalnızca tüketici alışkanlıkları ve deneyimine yoğunlaşarak diğer kritik öneme sahip unsurlar unutulmamalıdır. Alışveriş merkezi tasarımı; sürdürülebilir materyal kullanımıyla, enerji tüketimini ve olumsuz çevresel etkileri minimuma indirerek, geri dönüşüme teşvik sağlayarak yapılmalıdır. Ayrıca her alışveriş merkezinde bulunduğu iklim koşullarınca gerek ısı kazancı gerekse de doğru soğutma sistemleri ile çevre dostu bir yapılanma sağlanmalıdır.

7. Güvenlik ve Yangın Güvenliği

Güvenlik ve yangın güvenliği, elbette bir avm için temel teknik ve tasarım öğelerindendir. Doğru planlama ile oluşturulmuş yangın ve can güvenliği sistemleri, acil durumlar için gözetleme yapılabilecek kamera yerleşimleri ve yönetmeliğe uygun olacak şekilde acil çıkış kapıları temel tasarım planı içerisinde yer almalıdır. Aynı zamanda kamusal alanlar için yaygın riskler gözetilerek minimuma indirecek planlamalar da mekân içerisinde bulunan herkesin can güvenliği için oluşturulmalıdır.

8. Bina Sistemleri ve Malzemeleri

En temel ve önemli unsur, dekorasyon dendiğinde en sona kalmış olabilir. Ancak akılda kalıcı ve etkili olması bakımında son okunan olması da yararlı olacaktır. Alışveriş merkezleri, her gün çok sayıda insanın bulunması bakımıyla aslında birer kamusal alan olarak nitelendirilebilir. Bu da can güvenliğini birinci sırada tutulması gerektiği anlamına gelir. Aksi takdirde olumsuz bir durum yaşanan bir senaryo söz konusu olursa sorumluluğu üstlenmek hiç kolay olmayacaktır.

Bir alışveriş merkezinin genel estetik planlaması ve işlevsel oluşundan, yukarıda bahsettiğimiz tüm unsurlardan ödün vermeden yönetmeliğe uygun olacak şekilde inşa edilmesi kritik öneme sahiptir. Bu, yönetmeliğe uygun olarak yapılmasını, yüksek kalitede materyal kullanımını, güvenliği ve emniyeti ilk sırada tutarak bina planının oluşturulmasını kapsar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir