Doğru renk temasına karar vermek, görsel olarak daha hoş bir alan yaratmak için önemlidir. Renkler arasında iyi bir denge kurmak zor olabilir çünkü çok fazla renk kullanımı alanın bunaltıcı ve dikkat dağıtıcı görünmesine sebep olur. Dekorasyonda 60-30-10 kuralı, dengeli ve çarpıcı renk şeması oluşturmak için uygulanabilir. 60-30-10 kuralı, iç mimarların uzun zamandır kullandığı bir iç tasarım formülüdür. Bu teknik alanda mükemmel dengelenmiş bir renk şeması oluşturmak için kullanılır. Dekorasyonda 60-30-10 kuralı nedir ve nasıl yapılır sorularına dair önemli tüm detayları bir araya getirdik. Eğer siz de evinizi ve duvar kaplama panellerinizi bu şemaya göre dekore etmek istiyorsanız bütün sorularınızın yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Dekorasyonda 60-30-10 Kuralı Nedir?

Dekorasyonda 60 30 10 Kuralı Nasıl Yapılır

Dekorasyonda 60-30-10 kuralı, insan gözünün üç farklı renk seviyesine dikkat çektiği fikrine dayanır. Bunlar;

  • %60 arka plan rengi,
  • %30 zıt renk,
  • %10 vurgu rengi.

Bu kuralı uygulamak, görsel olarak dengeli ve uyumlu iç mekânlar yaratmanıza imkân tanır. Bir arada daha iyi uyum sağlayan renkleri seçmeye yardımcı olduğu için birçok mobilyanın bulunduğu bir alanı dekore ederken kolaylık sağlar. Renk düzeninin %60’ı odadaki baskın renktir. Bu renk genellikle nötr ya da pastel bir renktir. Odadaki duvarlar, kilimler ve kanepeler gibi büyük öğelerde kullanılır. %60’lık renk, diğer renkler için arka plan görevi görür ve iç mekânda bir bütünlük sağlar. Odadaki ikinci renk, seçilen renk şemasının sonraki %30’luk bölümdür. Bu bölümün amacı ana rengi görsel olarak desteklemek ve mekâna yeni bir boyut kazandırmaktır. Bu renk büyük mobilya parçalarında, sandalyelerde, perdelerde, kilimler ve odadaki diğer ayırt edici unsurlarda kullanılabilir. Kalan %10 ise vurgu rengidir. Bu renk alana kontrast ekleyerek ve mevcut renk şemasını tamamlar. Vurgu rengi kırlentler, dekoratif öğeler, mumlar ve lambalar üzerinde kullanılabilir. Dekorasyonda 60-30-10 kuralının ana fikir, nötr tonların mobilya ve aksesuarlar için bir temel oluşturması, cesur renklerin ise hepsini bir araya getirmeye yardımcı olmasıdır. Vurgu renkleri ortama canlılık katar ve kontrast sağlar.

1. Alanı Değerlendirin

Herhangi bir boya rengi veya mobilya seçimi yapmadan önce 60-30-10 kuralına uygun dekore etmek istediğiniz iç mekânı düşünün. Odada nasıl bir görünüm yaratmak istiyorsunuz? Rahatlatıcı bir renk teması yatak odası için iyi bir tercih olurken daha cesur bir renk seçimi mutfağı canlı hissettirebilir. Bunun dışında odanızın penceresinden inanılmaz bir deniz manzarasına sahipseniz parlak renk seçiminden uzak durmanızda fayda var çünkü dikkatinizi dağıtabilir. Bunun yerine renk paletinizi nötr ve daha sakin tutarak görünümün odağını manzaraya bırakabilirsiniz. Vurgu renklerini değiştirmek istediğinizde mor bir abajuru değiştirmek kolaydır ancak mutfağın duvar fayansları gibi daha kalıcı bir parçayı değiştirmek kolay değildir. Bunlar genellikle kalıcı ve değiştirilmesi daha pahalı olanlardır. Bu yüzden baskın ve ikincil renkleriniz için daha nötr renkler tercih edebilirsiniz. Daha koyu renkleri vurgu parçaları için saklayın.

2. Renklerinizi Seçin

Birlikte uyumlu olan renk şeması örnekleri için birçok dekorasyon örneklerini inceleyebilirsiniz. Fakat ev dekorunuza dâhil etmek istediğiniz belirli bir tablonuz veya mobilyanız varsa? Belki de herkesin sahip olduğu benzer görünümden başka bir şey de isteyebilirsiniz. Renklerinizi belirleyerek dekorasyonda 60-30-10 kuralına dayalı bir renk şemasını kolayca seçebilirsiniz.

  • Monokromatik; baskın bir renk seçin ve vurgu renkleriniz için bu rengin daha açık ve daha koyu tonlarını kullanabilirsiniz. Gri, krem, beyaz ve gri gibi nötr renkler harika sonuç verir. Bu renkleri banyoda, yatak odasında ya da manzaralı herhangi bir odada hayal edebilirsiniz.
  • Tamamlayıcı; mavi ve turuncu gibi birbirine zıt iki renk seçebilirsiniz. Biri sıcak diğeri soğuk renk olacak temada odanın dengesi sağlanacaktır. Sıcak ve soğuk renkler, evinizde çok iyi bir şekilde kullanılabilir.
  • Bölünmüş tamamlayıcı; renk şeması içine üçüncü bir renk eklenir. İkinci renge çok uzak olmayan renklerden biri seçilmelidir. Örneğin mavi baskın renk ve turuncu ikincil renk ise kırmızı vurgu rengi olabilir.
  • enzer; bu görünüm için renkler arasında birbirine yakın üç renk seçilir. Ortadaki renk baskın renktir. Diğer iki taraftaki renkler ikincil ve vurgu renkleri olur.

Seçtiğiniz Renkleri Nasıl Kullanmalısınız?

60 30 10 kuralı

Renklerinize karar verdikten sonra onları doğru bir şekilde kullanmalısınız. Baskın renginiz eğer duvarlarınızda ise boya rengi olarak işlev görürken, vurgu renginiz kırlent veya sanat eseri olarak öne çıkar.

1. Baskın Renkler

Dekorasyonda 60-30-10 kuralını uygularsanız baskın renk bir odanın yüzde 60’lık kısmına hâkim olmalıdır. Duvarların dışında kanepe veya kilim gibi eşyalardaki vurguların da bu renge boyanması gerektiği anlamına gelir. Fakat kuralın her bölümü için aynı tonu kullanmak zorunda değilsiniz. Duvarlar açık gri, kilim ise biraz daha koyu gri olabilir. Hatta bu ayrıntı odaya görsel bir doku katabilir.

2. İkincil Renkler

Ara rengin destekleyici bir rolü vardır. İç mekânı baskın rengin yarısı kadar doldurur. Perdeler, sandalyeler, boyalı mobilyalar veya küçük kilimler için kullanabilirsiniz. Mutfakta tezgâh rengi için iyi bir tercih olurken, yatak odasında nevresim rengi bu kural için iyi bir seçimdir.

3. Vurgu Gölgeleri

Vurgu rengi, odaya son dokunuşta çekicilik kazandırır. Sanat eserleri, mumlar, kırlentler ve lambalar gibi küçük dekoratif parçalarda vurgu rengini kullanabilirsiniz. Genellikle vurgu rengi parlak ve tamamlayıcı bir renktir. Ayrıca siyah, koyu kahverengi, ahşap veya metal gibi doğal bir malzeme de kullanılabilir. Kontrast oluşturduğu, baskın ve ikincil renkleri tamamladığı sürece hemen hemen her renk uyum sağlayacaktır.

3. Kuralları Çiğneyin

Dekorasyonda 60-30-10 kuralını amaçlarınıza göre ayarlayabilirsiniz. Kendi yüzdelerinizi de deneyebilirsiniz. Yaygın olarak kullanılan bir değişiklik ikinci bir vurgu rengi eklemektir. Baskın renginizin yüzde 60’ını, ikincil renginizin yüzde 30’unu ve vurgu renklerinizin her birinin yüzde 5’ini kullanırsınız. 60-30-5-5 gibi bir şema kullanabilirsiniz. Örneğin beyaz dolapları ve duvarları, siyah tezgâhı ve turkuaz vurguları olan bir mutfak olabilir. Kendi tarzınıza göre 60-30-10 kuralını belirleyebilirsiniz.

Kurallar Nasıl Çiğnenir?

60-30-10 kuralı, iç tasarım için bir kılavuzdur. Bu formül farklı sonuçlar elde etmek için çiğnenebilir. Örneğin bitkiler ve antikalar gibi dekoratif öğelere sahip alanlar 60-30-10 renk şemasını kullanabilir.

1. Ekstra %10 Ekleyin

Bazı mekânlar için üç renge sahip olmak yeterli olmayabilir. Bu yüzden fazladan bir vurgu rengi ekleyebilirsiniz. Bu şekilde alanda göze çarpacak kontrast ve çekici öğeler olacaktır. Örneğin beyaz duvarların %60, mavi kanepenin %30 sarı kırlentlerin %10 olduğu bir salona %10 yeşil eklemek mekânı hareketlendirecektir.

2. Tek Renkli Bir Renk Şeması Seçin

Nötr renkli mobilyalara odaklanan tasarım stillerinde, 60-30-10 kuralı tek renkli şema olarak uygulanabilir. Yalnızca tonlarda farklılık gösteren renkleri kullanmak mekâna zarafet ve sadelik verir.

3. Eşsiz Bir Dekorasyon Formülü Yaratın

Dekorasyonda 60-30-10 kuralı uyumlu bir renk şeması oluştururken, herkesin tarzına uymayabilir. Dekorasyonda daha fazla renk tercih eden kişiler için üçten fazla renk şekilde kullanılabilir. Örneğin bu şemayı 30-30-20-20 ya da 50-30-10-10 olarak değiştirebilirsiniz.

4. Cesur Kombinasyonlar Yapın

Sofistike bir görünüm için daha cesur bir seçenek arıyorsanız %60 yeşil tonları (duvar, dolaplar), %30 siyah (tezgahlar, aydınlatma, sandalyeler) ve %10 altın (sandalye ayakları) tasarımlı bir dekorasyon yaratabilirsiniz.

5. Yaratıcı Olun

Değişken renkler yerine aynı rengin tonlarını baskın, ikincil ve vurgulu tonlar seçerek tek renkli bir görünüm düşünebilirsiniz. Aynı rengin farklı tonları mekânda bir akış yaratarak şık bir görünüm sağlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir