İskandinav dillerinden gelen bir kelime olan Hygge; samimiyet, mutluluk ve huzur gibi iyi hisler uyandıran pek çok kavramı bünyesinde barındırıyor. Evde sevdiklerinizle birlikte geçirdiğiniz zamanı güzelleştiren ve daha keyifli olmasını amaçlayan bu felsefe, küçük mutlulukları keşfetmenizi sağlamaktadır. İyi hissettiren ayrıntıları ve duvar kaplama panellerini öne çıkaran Hygge ayrıca rahat ve şık bir ev dekorasyonu da sunar.

Hygge Dekorasyon Nedir?

Hygge Dekorasyon Nedir?

Hygge Dekorasyon Nedir?

Hygge dekorasyonunun prensipleri tıpkı kendisi gibi sıcak bir mekân anlayışını kapsıyor. Gösterişsiz bir ev ortamı sunan hygge tarzında açık renkler kullanılıyor. Ev dekorasyonundaki bir başka ayrıntı ise samimi öğelere yer verilmesidir. Hygge ev dekorasyonunda açık tonlar gibi tabiatı çağrıştıran, sıcak bir ortam oluşturan mobilya ve objeler de oldukça ön plandadır. Ahşap, hasır, yün gibi ürünler hygge ev dekorasyonunun en önemli parçaları arasındadır. Aydınlatmadan mobilya ve tasarım renklerine kadar her şey bu mutluluk formülünün anahtarıdır. Küçük şeylerden mutlu olmayı amaçlayan Hygge dekorasyon; yumuşacık battaniyeler, minderler ve mum gibi objelerle samimiyet hissini artırmaya çalışmaktadır. Tabiatla yakınlaşarak konfor, uyum ve sadelik anlayışıyla bütünleşen yaşam alanları, şömine başında kitap okumak ve bir bardak sıcak çikolata eşliğinde sevdiklerinizle sohbet etmek, şarkı söylemek gibi mutluluk veren aktivitelere sahiptir. Hygge felsefesine göre mutluluğun formülü küçük şeylerde gizlidir. Bu yüzden yaşam alanlarında minimalist bir tarz karşımıza çıkmaktadır. Dekorasyonda önemli olan eşyanın az ama öz olmasıdır.

Hygge Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Hygge Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Hygge Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Mutlu anların ön plana çıkartılması gibi bir felsefeye dayanan bu dekorasyonda amaç, yalın ve sade yaşam alanları yaratmaktır. Önemli olan gösterişsiz bir alan oluşturmaktır. Ahşabın sıcaklığını pastel tonlarıyla dengelemek, rahat yaşam alanları yaratmanın önemli unsurlarındandır. İskandinav tarzı mobilyalar, aksesuarlar, üst üste atılmış kilimler, kokulu mumlar, peluş örtüler ve bitkiler de hygge dekorasyon tarzının olmazsa olmazlarındandır. Konfordan gelen bu mutluluğu ev dekorasyonunda da hayata geçirmek mümkün. Dolayısıyla bu dekorasyon tarzı için bu objelerden yararlanarak küçük dokunuşlarla harikalar yaratabilirsiniz.

Hygge Dekorasyon İpuçları

  1. Nötr renk düzenine bağlı kalın

notr renk duzenine bagli kalin

Eğer hygge dekorasyon tarzına göre evinizi dizayn etmek istiyorsanız öncelikle baskın renkleri tercih etmemelisiniz. Dekorasyonunuza ekleyeceğiniz her bir objenin nötr tonlarda, ahenkli ve huzurlu bir atmosfer oluşturması önemlidir. Nötr tonların tercih edilmesinin sebebi bu yumuşak ve pastel renklerin bireyler üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip olmasıdır. Bu yüzden mobilyalarınıza karar verirken göz yormayan, sade ve nötr renkleri seçebilirsiniz. Tercih edeceğiniz oda renginin yumuşak ve nötr tonlardan olması dekore ettiğiniz alanın konforunu arttıracaktır. Sizlere rahatlık ve huzur hissi verecek olan bu renkler; beyaz ve gri tonlarıdır. Aynı zamanda açık kahve ve bej gibi renkler de şık bir dekorasyon stili vermektedir.

  1. Rahat bir atmosfer yaratın

rahat bir atmosfer yaratin

Hygge dekorasyon, karmaşık ve göz yoran bir tarz yerine sadeliğin konforundan yararlanmayı hedefler. Evde sakin ve huzurlu bir ambiyans yaratmak için kullanmadığınız ürünlerden kurtulmanız gerekiyor. Örneğin; salonunuzda orta sehpanın üzerindeki eşyaların kalabalık oluşturduğunu düşünüyorsanız oradaki eşyaları ortadan kaldırarak işe başlayabilirsiniz. ​ Daha öncede belirttiğimiz gibi; rahatlık ve konfor hygge dekorasyonunun olmazsa olmazıdır. Rahat bir koltuk takımı ya da yumuşak minderler, bu anlamda harika bir seçim olacaktır. Ayrıca salon dekorasyonunda köşe takımlarını da deneyebilirsiniz. Köşe takımı dekorasyona hiç şüphesiz samimi bir hava katacaktır.

  1. Mumlarla süsleyin

mumlarla susleyin 1

Mumlar, kişilerde çoğunlukla rahatlatıcı, sakin, hatta romantik bir ambiyansı çağrıştırmaktadır. Dolayısıyla mumlar hygge dekorasyona oldukça uygun bir objedir. Salon ya da yatak odası dekorasyonuna dâhil edeceğiniz birkaç mum, sıcak bir ortam yaratmanızı sağlayacaktır.

  1. Alanı aydınlatın

Daha aydınlık bir alan yaratmak için duvar rengini beyazdan yana kullanabilirsiniz. Burada önemli olan sizi mutlu eden bir ortam oluşturabilmektir. Aydınlık alanlar için duvar renginin dışında açık renk tül perdeler ve aydınlatma ürünleri kullanmak da rahat bir ambiyans yaratmaya katkı sağlar.

  1. Ateş yakın

ates yakin

Hygge tarzı dekorasyon oluştururken olmazsa olmazlardan biri de ortamdaki şömine, soba yani ateştir. Evin her bölgesinde olmasa da küçük bir kısmında böyle bir konfor alanı yaratılacaksa bunun şömine ya da soba yakınında olması harika bir seçim olacaktır. Kış akşamlarını canlandırmak için evinizin istediğiniz bir odasına şömine kurabilirsiniz. Evinizde geçirdiğiniz en güzel ve mutlu anlar sevdiklerinizle olanlardır. Bu anları en iyi şöminenin etrafındaki puflarda, mutfaktaki yemek masanızda, bahçenizdeki oturma alanınızda çeşitlendirebilirsiniz. Aynı zamanda bir bitki çayı ya da kahve içebileceğiniz samimi ve huzurlu bir hygge köşesi ile keyfinize keyif katmış olursunuz.

  1. Doku ekleyin

doku ekleyin

Yumuşak dokulu, tüylü ve pofuduk kumaşların mutluluğu arttırdığı bilinen bir gerçektir. İskandinav felsefesi olan Hygge dekorasyonunda da genellikle yumuşak dokular ön plana çıkmaktadır. Sıcaklığın ve konforun bir yansıması olan yumuşak dokulu peluş halıların, koltuk şallarının ya da ufak yastıkların dekorasyonda mutlaka yer edinmesi gerekmektedir. ​

  1. Banyoyu spa tarzına çevirin

banyoyu spa tarzina cevirin

Banyonuzu spa gibi kullanmak istiyorsanız yapacağınız bazı değişikliklerle harika sonuçlar elde etmek mümkün. Öncelikle banyoda nötr, topraksı tonları tercih edin. Spalar sakinleştirici bir ambiyans oluşturmak ve alana naturel bir his katmak için dekorasyonlarında açık renkleri kullanırlar. Spa ambiyansı yaratırken kokulardan da faydalanabilirsiniz. Kokular ruhsal yapımız üzerinde etkili görülen bir role sahiptir. Bu yüzden spa tarzı bir banyo için rahatlatıcı aromalar içeren kokuları dekorasyonunuza eklemeyi unutmayın. Ayrıca yeşil bitkiler ile banyonuzu canlandırabilirsiniz. Birkaç saksı çiçeğini banyonuza dâhil etmek mekânda yaşam dolu bir atmosfer oluşmasını sağlayacaktır.

Hygge Dekorasyon ve Yaşam Tarzı

hygge dekorasyon ve yasam tarzi

Arkadaşlarınızla ve ailenizle vakit geçirerek sosyalleşin fakat teknolojik anlamda değil. Buna istinaden basit zevklerin farkına varmak önemlidir. Çiçeklerle ilgilenilebilir, bir bardak çay ile mutlu olunabilir. Yaşamınızı az ama öz şeylerle doldurmak gerekmektedir. Sabahları yatakta biraz daha fazla kalabilirsiniz. Böylece hem o anın hem de yaşamın keyfini çıkardığınızı ve kendinizi mutlu ettiğinizi keşfedeceksiniz. Örgü örmek, maket yapmak,  ya da resim yapmak gibi yeni bir hobi edinin. Bu durum kendinizi daha mutlu hissetmenizi sağlayacaktır. Kendinizi stresten arındırın ve bunu tabiatı dekorasyonla beraber içeri alarak yapmayı deneyin. Sadelik ve konforu ön planda tutup daha minimalist modeller seçebilirsiniz. Kaba ve sert olmayan koltuklar, yumuşak minderler, doğallığı evinize taşıyacak ahşap yemek masası, zigon ve sandalyeler. Alanı kalabalık hale getirecek parçalardan uzak durun. Örneğin; modası geçmiş olan konsollar ve duvarda kalabalık oluşturacak çerçeveler uzak durulması ve mekandan arındırılması gereken eşyalardan olabilir. Mutlu olmayı amaç edinen Hygge dekorasyon tarzında en kolay yol kendinize bir hobi köşesi oluşturmaktan geçiriyor. Özel ilgi alanlarınıza hitap eden hobi köşeleriyle kendinize yepyeni bir perspektif oluşturabilirsiniz. İsterseniz bu bir spor köşesi ya da kitap okuma köşesi olabilir. Pencere önü kanepe gibi mobilyalarla oluşturacağınız kitap okuma köşesinde içeceğinizi yudumlarken keyifli bir ev ortamında mutluluğun tadını çıkarabilirsiniz. Hygge dekorasyon stiliyle mutluluğunuzu artırmak için sizi rahatlatan bir müzik açın ve sevdiklerinizle yaşadığınız anın tadına varın. Biraz yavaşlayın ve yaşamın keyfini çıkarın. Çünkü mutluluk, küçük şeylerde saklıdır. Dolayısıyla bütün bu felsefe ile yola çıktığınızda Hygge tarzı dekorasyona dair her şeye dikkat etmiş ve doğru bir dizayn yapmış olacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir