Mutfak evin kalbi ve en çok vakit geçirilen alanlardan biridir. Eğer mutfağınızda vakit geçirmekten keyif alıyorsanız tarzınızı öne çıkaran bir dekorasyonla mutfağınızı daha da keyifli bir alan haline getirebilirsiniz. Mutfak dekorasyonu ile ilgili tercihiniz modern mutfaktan yana olacaksa bu yazı tam size göre.

Modern Mutfak Nedir?

Modern mutfak, ihtiyaçlar ve ihtiyaçları karşılayacak malzemelerin esas alınarak tasarlandığı, minimalizm ve işlevselliğin ön plana çıktığı bir tasarım türüdür. Minimal ve işlevsel deyince aklınıza estetikten uzak bir görüntü gelmesin. Modern mutfakla elde edilmesi amaçlanan görüntü sadelik ve şıklığı bir araya getirmektir. Öncelikle mutfakta sizin için elzem olan malzemeleri belirleyin ve onları konumlandırmak için gerekli alanları tasarlayın. Bunu yaparken minimal olmaya özen göstermeli ve bu malzemelerin sizin için ne kadar gerekli olduğunu düşünmelisiniz. Böylece mutfağınız içinde daha rahat edebildiğiniz ve size hareket alanı sağlamasının yanı sıra kullanacağınız temiz duvar ve zeminlerle göz kamaştıracaktır.

Modern Mutfak Tasarımının Özellikleri

Şıklık ve zarafetin ön planda tutulduğu bu mutfaklar, son zamanlarda sıklıkla tercih edilen bir seçenek haline geldi. Modern mutfak tasarımı için bazı özellikleri bilmekte fayda var. Söz konusu modern mutfaksa konforu ön planda tutmaya dikkat etmelisiniz. Renkli ve aydınlık tasarımlarla mutfağınıza şık bir hava katabilirsiniz. Ferah ve geniş bir mutfak ortamı oluşturmak için yola çıkmalısınız. Eğer mutfağınız nispeten küçük bir mutfaksa alanı genişletmeye yönelik tasarımlar kullanmaya özen göstermelisiniz. Kalabalık bir görüntü olmaması için mobilya ve malzeme tercihlerinizde minimal davranmaya çalışmalısınız. Büyük ve kullanışlı dolaplar tercih edin. Böylece mutfak ürünlerini depolamak için yeterli alana sahip olacaksınız. Kullanacağınız aksesuarlar ile mutfağınıza şık ve modern bir hava katmanız mümkündür. Mutfağınızda kullanacağınız mobilyalar, masa ve sandalyelerin modern çizgilerde olmaya özen gösterin.

Modern Mutfak Düzeni

Beyaz ve açık renklerin ağırlıkta kullanıldığı mutfaklar her zaman daha modern ve daha şık bir görünüm sunacaktır. Mutfak dolapları ve varsa kiler alanınız için sürgülü veya kulpsuz kapaklar tercih edebilirsiniz. Elbette dolap kulpları mutfağınıza farklı bir hava katabilir ama modern bir mutfak elde etmek istiyorsanız daha sade ve minimal bir tarz benimseyebilirsiniz. Böylece daha temiz bir görüntü yakalayacaksınız. Eğer kulp kullanmak isterseniz de metal kulplar hem mutfağınıza şıklık katar hem de minimal tarzla uyum sağlar. Mutfak aydınlatması için led ışıklardan yararlanabilirsiniz. Tarzını öne çıkaran ve mutfağınıza şıklık ve hareket kazandıracak aksesuarlar kullanabilirsiniz. Mutfağınızın bir bütünlük içerisinde olması gerekir. Kullanacağınız renkler arasında bir uyum yakalamaya özen gösterin. Bununla beraber mutfak mobilyalarınız, dolap ve tezgâhın da aynı şekilde bir renk uyumu içinde olması gerekir.

En Popüler Mutfak Trendleri

Eğer mutfak dekorasyonu için fikir arayışı içerisindeyseniz yeni trendleri bilmek sizin için faydalı olabilir. Böylece size neyin uygun olup olmadığına daha net bir şekilde karar verebilirsiniz.

  1. Açık Raflar

Mutfaklarda açık raf kullanımı son zamanlarda sıklıkla tercih ediliyor. Açık raflar mutfağınıza hareket katmanın en kolay yollarından biridir. Böylece mutfakta aşçılık hünerlerinizi sergilerken işinizi kolaylaştırabileceksiniz. Aynı zamanda elinizin altında olmasını istediğiniz malzemeleri bir arada tutabilecek ve kullanacağınız dekoratif ürünlerle mutfağınızı daha kişisel ve şık bir alan haline getirebileceksiniz. Ayrıca raflarda kullanmak istediğiniz şeyler konusunda kendinizi kısıtlı hissetmenize gerek yok. Dilerseniz şık bir kahve köşesi yaratabilir, dilerseniz sıklıkla kullandığınız mutfak ürünlerini şık ve sade kaplarla sıralayabilirsiniz. Hatta sizi yansıtan objeler, mutfağınıza şıklık katacak dekoratif ürünler veya sıklıkla kullandığınız mutfak aletlerini konumlandırmak için de kullanabilirsiniz.

  1. Sosyal Bir Mutfak Oluşturun

Mutfak aslında yemek yapmak ve yemek için kullanılan bir alandan çok daha fazlası. Ama bu durum sizin mutfakta ne kadar vakit geçirmek istediğinizle alakalı. Eğer mutfak sizin için bundan çok daha fazlasıysa veya geçirdiğiniz zamanları daha keyifli bir hale getirmek istiyorsanız sosyal bir mutfak dekore etmeye özen gösterin. Kendinizi ait hissettiğiniz ve zaman geçirmekten keyif alacağınız bir modern mutfak tasarımıyla mutfakta daha fazla zaman geçirmeye başlayacaksınız.

Eğer mutfağınız bunun için yeterli boyutlardaysa misafirlerinizi ağırlamak için mutfak size daha sıcak ve doğal bir ortam sunacaktır. Ayrıca aile yemekleriniz için mutfakta konumlandıracağınız bir masa ile mutfağı bir yaşam alanı haline getirebilirsiniz.

  1. Çok Amaçlı Bir Alan Haline Getirin

Mutfağın yalnızca yemek yemek veya yemek yapmak için kullanmaktan öte bir alan olduğundan bahsetmiştik. Ama mutfağınızı keyifli sofralarınıza ev sahipliği yapmaktan daha fazlası haline de getirebilirsiniz. Eğer evden çalışan biriyseniz ve bunun için kendinize ekstra bir alan oluşturmak için yeterli alanınız yoksa mutfağınızda kendinize bir köşe yaratabilirsiniz. Mutfağınızda bir kahve köşesi ile kendi minik kafenizde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bu mutfaklarda işlevselliğin ön plana çıktığını söylemiştik. Bu yüzden mutfağınızı ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize uygun bir alan haline getirmeye özen gösterin.

  1. Akıllı Bölümler Ekleyin

Mutfağı işlevsel kılmanın bir diğer yolu akıllı bölümler eklemek olacak. Modüler sistemler kullanarak mutfak alanınızı maksimum verimlilikte kullanabilirsiniz.

Mutfakta kiler sistemi kullanarak hem daha düzenli bir görüntü yakalayabilir hem de mutfakta geçirdiğiniz çalışma saatleri, aradıklarınızı rahatlıkla bulabildiğinizden kısaltabilirsiniz. Stor sistemli dolap kapakları tercih ederek mutfak dolaplarınızı ister açık ister açık raf üniteleri biçiminde kullanabilirsiniz. Köşe dolaplarınız varsa ölü alan bırakmamak adına köşe kiler sistemleri tercih edebilirsiniz. Böylelikle alanı daha verimli kullanmış olacaksınız ve köşelere erişmek çok daha kolay olacak.

  1. Bağımsız Mobilyalar Kullanın

Mutfağınız için mobilya seçiminizin her şeyden önce mutfak dolabı, duvar ve zeminle bir uyum sergilemesine dikkat etmelisiniz. Böylece genel görselde bir bütünlük yakalayacaksınız. İhtiyaç duyacağınız ve işlevsel mobilyalar seçin. Mutfağınızın boyutunu göz önünde bulundurarak tercihler yapın. Mutfak hareket alanına ihtiyaç duyacağınız bir alan olduğundan hareketinizi kısıtlayacak masa ve sandalye seçmek yanlış bir seçim olacaktır. Sadelik ve şıklığı ön planda tutarak mutfağınıza hareket kazandıracak mobilyalar seçin.

  1. Modern Aksesuarlar Kullanın

Aksesuarlar ortama hareket ve şıklık katmak için mükemmel bir seçenek. Mutfağınızda da aksesuar kullanmaktan kaçınmayın. Böylece sizi yansıtan bir mutfak elde etmiş olacaksınız. Dolayısıyla daha çok bağ kurduğunuz ve ait hissettiğiniz bir alanda vakit geçirmek sizin için daha keyifli bir hale gelecek. Okumaktan keyif aldığınız ve size ilham veren tarif kitaplarınızı ahşap bir rafa sıralayabilirsiniz. Sevdiğiniz kupaları sergilemek için bir alan yaratabilirsiniz. Minik objeler, sevdiğiniz resimlerin süslediği çerçeveler veya saksılar kullanarak mutfağınıza bambaşka bir hava katabilirsiniz.

  1. Çıplak Tuğla Kullanın

Çıplak tuğla mekâna direkt olarak şıklık ve sıcaklık katar. Mutfak için de çıplak tuğla kullanarak alana bir karakter katabilirsiniz. Ayrıca tuğla dayanıklı bir malzeme olduğundan size uzun süreli bir kullanım da sağlar. Tuğla duvarlar cam ve ahşap gibi malzemelerle mükemmel bir uyum sağlar. Çıplak tuğla üzerinde kullanacağınız cam veya ahşap dekor ürünleriyle karakteristik ve modern bir alan yaratmak mümkün.

  1. Ahşap Duvar Kaplaması Ekleyin

 Modern tasarımlarda ahşabın güzelliğinden sıklıkla yararlanılır. Dolayısıyla modern mutfaklarda da ahşap sıklıkla tercih edilir. Ahşap doğal ve sıcak bir ortam elde etme imkânı sunar. Modern mutfağınızda ahşap duvar kaplaması kullanarak istediğiniz o sıcak ve samimi ortamı kolay bir şekilde elde edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir