Günümüzde mağaza dekorasyonları, sıradanlığın ötesine geçmiş, insanı kendine çeken, estetik görünümleri ile fikir almak için bile inceleme yapmak isteyeceğimiz türden orijinal fikirler ile oluşturulur hale gelmiştir. Tüketicinin çoğu zaman şıklık gözeterek gerçekleştirdiği alışveriş dürtüsünü daha da tetikleyecek olan şey, hiç şüphesiz ki şık mağazalardır! Bir örnek verecek olursak; bohem ürünlerin ön plana çıktığı bir mağazada bambu bir avize, hasır saksılar ya da ahşap duvar paneli tercih etmenin hedef kitleyi etkilememesi imkansızdır.

İlerleyen bölümlerde iyi bir mağaza tasarımı ve dekorasyonu, bütünsel bir yaklaşımla oluşturulmuş estetik bir planlama için detaylı olarak dekorasyon ipuçlarından bahsedeceğiz.

Mağaza Dekorasyonu Nedir?

Mağaza dekorasyonu, iyi bir müşteri deneyimi sunmanın ya da yalnızca estetik algı gözetilerek bir tasarım planı yapmanın ötesinde, doğru uygulama yapıldığı takdirde başarıya götürecek olan kritik bir satış aracıdır. Öyle ki; tercih edilen mağaza dekorasyonu ve genel tasarımı, işinizi beklenmedik bir gelişime götürebilirken hedeflerinizin çok altında kalmanızı da sağlayabilir.

Mağaza tasarım ve dekorasyonu, bir mağazada dolaşma süresi, satın alma davranışının tetiklenmesi, mağaza içerisindeki kitle davranışı, marka kimliğinin doğru algılanması ile direkt olarak bağlantılıdır. İyi bir mağaza düzeni, satışlara olumlu etki etmekle birlikte özgün bir marka kimliği imajı ve marka bilinirliğinin artması anlamına gelir.

Mağaza Dekorasyonunu Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Profesyonel satış hedefleri ve stratejileri kapsamında en doğru planlama ile başarıya ulaşmak, sektörünün uzmanı olan neredeyse herkes için mümkündür. Peki, bu profesyonel strateji ve hedefler içerisinde markanın bütünüyle aynı dili konuşacak şekilde planlanmış bir mağaza tasarım ve dekorasyon planlaması olmazsa yine de başarılı olunabilir mi? Elbette hayır.

Doğru dekorasyon kurgusu ile yukarıda da bolca bahsettiğimiz gibi pek çok fayda sağlanabilir. Bu faydalar, temel olarak aşağıdaki gibidir:

  1. Merak unsurunu tetikleyerek mağazaya müşteri çekme,
  2. Rakip mağazalardan farklı olarak akılda kalma,
  3. Mağazada geçirilen süreyi artırarak alışveriş davranışına teşvik etme,
  4. Görsel hafızada yer edinerek yeniden ziyaret oranını tetikleme,
  5. Kullanıcı dostu bir mağaza deneyimi sunarak maksimum memnuniyet sağlama.

İlgi Çekici Mağaza Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

İlgi çekici bir mağaza dekorasyonundan yoksun satış hedefleri ve stratejileri yalnızca bir plan olarak kalırlar. Dolayısıyla markanızı en iyi anlatan, hedef kitlenizi tanıyan, alışveriş dürtüsünü tetikleyen, kullanıcı deneyimini maksimize eden bir mağaza tasarım ve dekorasyonu ile hedeflediğiniz başarıyı sağlayabilirsiniz.

Kafa karıştırıcı olmayan net, temiz ve bir konsept içeren ve daha da önemlisi marka kimliğini ve ürün stilinizi en iyi ifade eden vitrin tasarımı, ilgi çekici olmanın başlıca unsurudur. Mağaza içerisine girme eylemini tetikleyen değişkenin vitrin dekorasyonu olduğu unutulmamalıdır. Sezon uygunluğu ve günün moda anlayışına uygun olacak şekilde öne çıkan ürünler, vitrinde net bir şekilde seçilecek konumda dekore edilmelidir. Bu sayede algıda seçicilik ile dikkat çekebilir, mağaza trafiğini artırabilirsiniz. Buna ek olarak; yorucu olmayan ve mekânın büyüklüğüne yeterli gelecek aydınlatma kullanımı, genel konsept ile uyumlu ancak gereksiz kalabalık hissettirmeyecek obje kullanımı (avizeler, saksılar, biblolar vb.) ve konforlu bir deneyim sunacak deneme kabini tasarımları ile ilgi çekici dekorasyonu yaratarak, bütünsel ve konforlu bir deneyim sunan marka olarak müşterilerinizin hafızasında yer edinebilirsiniz.

Mağaza Dekorasyonu Temel Unsurları Nelerdir?

Mağaza dekorasyonun temel unsurlarından detaylıca bahsetmeden önce tüm bu unsurların ortak dili yansıtan bir bütün olarak anlamlı olduğunu belirtmekte fayda var. Kusursuz bir mağaza dekorasyonu, iyi bir alışveriş deneyimi sonucunda nihai olarak rakamlara yansıyan bir başarıyı ifade eder. Dolayısıyla temel ticari amaca ulaşmanın anahtarı, mağaza tasarımının eksiksiz bir bütünsellikle kurgulanmasıdır.

1. Mağaza Düzeni

Mağaza düzeni, müşterilerin kolay ve konforlu şekilde ürünlere erişebilmeleri hedeflenerek oluşturulmalıdır. Dolayısıyla ilgili ürünler birbirine yakın ve genel dekorasyon ile uyumlu şekilde konumlanmalı, bölüm geçişleri satın alma davranışına uyumlu olacak şekilde düzenlenmeli ve deneme kabinlerinin kolay bulunabilir (gerekli ise mağaza içi işaretler ile desteklenmesi) olması kullanıcı deneyimi bakımından büyük önem taşır. Düzensiz bölüm geçişleri, dağınık raflar, renklerin karmaşık ya da bir konsepte bağlı olmaksızın yerleştirilmesi gibi durumlar müşterileri rahatsız ederek mağazada geçirecekleri süreyi ciddi oranda azaltacaktır.

2. Aydınlatma

Bir mağaza tasarımından aydınlatma, ürünleri öne çıkarmak ve satış için eyleme geçirme noktalarında etkileyici bir unsur olarak karşımıza çıkar. İyi bir aydınlatma ile mağaza içerisindeki deneyimi tamamen olumlu hale getirebilir, ürünlerinizi çekici kılabilirsiniz. Bu noktada öncelik, daima doğal aydınlatma olmalıdır. Eğer doğal aydınlatma bakımından yetersiz bir mekân söz konusu ise doğal ışık havası yaratabileceğiniz, yumuşak geçişlerin sağlandığı, kişileri bunaltmayacak yeterlilikte yapay ışık kombinasyonları ile doğru aydınlatma sağlanabilir.

3. Raflar

Rafların düzenlenmesi ve bir konsept dahilinde dekore edilmesi, elbette sektörel, segmentasyon ve ürün bazlı olarak değişebilir. Raf düzenlenmesinde farklı çeşitli konseptler, birçok stile uygun olabilir. Benzer ürünler aynı bölümde yer alarak bir düzen sağlanırken kombin mantığı göz önünde bulundurularak bir elbiseyle uyumlu olacağı düşünülen bir çanta da aynı alanda yer alabilir. Raf ve koridor düzeni ile zorunlu bir dolaşma rotası yaratarak satın alma davranışı ve merak unsurunu tetiklemekte bir başka faydalı seçenektir. Mağazaya uygun olacak şekilde nasıl bir tarz seçilirse seçilsin raflar daima düzenli olmalı ve ürünlerin net bir şekilde seçilebilir şekilde yerleştiğinden emin olmak gerekir.

4. Hoş Bir Konsept

Mağaza tasarımı planlanırken çoğu zaman işlevsellik odak noktası olur. Durum böyle olduğunda estetik algıyı es geçmek kolaylaşır. İşlevsellikten ödün verilen bir estetik, elbette işe yaramazken yalnızca işlevsel olan bir mağaza düzeni de müşteriler için beklenilen etkiyi sağlayamaz. Mağazanız için en doğru konsept, markanızı yansıtan bir stile sahip olması olacaktır. Sürdürülebilirlik odaklı bir marka için mağaza tasarımında doğal malzemelerin kullanımının yoğunlaştığını, ahşap ürünler ile dekorasyonun tamamlandığını ve mekânın uygunluğunca bitkilere, saksılara yer verildiğini görmek müşterilerin kafasında bütünsel bir marka algısı oluştururken estetik algıya da hitap edecektir. Daha lüks segmentte bir mağaza düşündüğümüzde ise dekorasyonun öne çıkan parçaları genelde gösterişli ve büyük avizeler, krom objeler gibi avangard bir stilin tamamlayıcısı olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla hoş bir konsept yaratarak en iyi mağaza deneyimi sunmanın kilit noktası; tutarlılık ile bütünsel bir bakış açısıyla oluşturulmuş bir mekân sunmaktır.

5. Ahşap Tasarımı

Günümüzde birçok mağazanın dekorasyonunda ahşap tasarımının ön plana çıktığını görüyoruz. Yeni dekorasyon trendleri ile sade ve doğal bir stil yaratan ahşapla bütünleştirilmiş dekorasyon, birçok sektörde ve markada kullanılır hale gelmiştir. Hoş bir konsept sunmak için başvurulan en iyi yöntemlerden biri olduğunu artık rahatlıkla söyleyebiliriz. Doğallık çağrışımı ile müşterileri iyi hissettiren bu ahşap yoğunluklu tasarım, kişilerin daha rahat ve mutlu hissederek mağazalarda geçirdikleri süreyi artırır. Bu etki de doğal olarak satın alma davranışına olumlu etki eder.

Ahşap tasarım odaklı dekore edeceğiniz bir mağazada doğal ışık ya da yapay sarı (gün ışığı rengi) ışık alan yeterliliğince hâkim olmalı, yeşil tonlar ve bitkilerle dekorasyon desteklenmeli ve elbette markanın bütünsel dili ile uyumluluğu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

6. Yuvarlak Dekorlar

Yuvarlak dekorlar, günümüzde yine mağaza tasarımlarında öne çıkan tarzlardan biridir. Özellikle üst segment mağazalarda mekânın ortasına konumlandırılmış büyük yuvarlak ahşap masalar ilgi çekici olmasıyla birlikte estetik algıya direkt hitap edebilmeyi başarır. Ürün sergisinin de netlik kazandığı bu dekor stilini kullanmak, kişileri incelemeye ve dolayısıyla mağazada geçirdikleri vakti artırmaya teşvik eder.

7. Yenilikçi Duvar Tasarımları

Mağaza tasarımında dekorasyonun olmazsa olmaz tamamlayıcısı olan bir diğer unsur da genel konsept ile uyumlu, ilgi çekici ve yenilikçi duvar tasarımlarıdır. Markanın genel tasarım dili ve mağaza konsepti ile tam uyumlu olacak şekilde tercih edilen duvar tasarımları ile mekâna ferahlık katılabilir. Duvar panelleri, tam da bu noktada hem işlevsellik hem de estetik algı bakımından nokta atışı seçimler olabilir. Bir örnekle hayal etmeye teşvik edecek olursak; ahşap ve doğal tonların hâkim olduğu bir mağazada ahşap bir duvar paneli kullanmak bütünleyicilik bakımından dekorasyonu en iyi tamamlayacak tercih olabilir.

8. Doğal ve Modern

Doğal ve modern olarak adlandırdığımız mağaza tasarımlarında sıklıkla bahsettiğimiz gibi günümüz trendlerindendir. Bir cadde mağazası için doğal malzemeler kullanılarak doğal bitişli objelerle dekorasyonun hakimiyeti sağlanacağı gibi bir avm mağazası için de yine bu konsept rahatlıkla kullanılabilir. Bu tarzın hâkim olduğu mağazalarda müşteriler kendilerini daha rahat hissederek daha fazla vakit geçirme eğiliminde olurlar. Dolayısıyla satış stratejisi içerisinde mağaza ve segment uygunluğunca değerlendirebileceğiniz bir dekorasyon trendi olarak listenizde yer verebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir