Yeni bir eve ya da ofise taşındığınızda ya da evinizde köklü bir dekorasyon değişimi yapacağınız zaman hayal ettiğiniz atmosferi yaratmakta, bunun için gerekli olan konsept öğelerini bir araya getirmekte zorlanabilirsiniz. Zevkinize, hayalinize ve sahip olduğunuz mekâna uygun olacak en iyi dekorasyon stili için alanında uzman bir iç mimar seçimi yapmanız yerinde bir tercih olacaktır. Sonucundan memnun kalmayacağınız ve sizi mutlu etmeyecek bir tasarım, uzun süreli memnuniyetsizliğe sebep olacağından mekânı profesyonel ellere bırakmak doğru olur. Peki bir iç mimar, bizim hayalimizi nasıl bizden iyi yansıtabilir? Deneyim ve uzmanlık bir araya geldiğinde bizim tercih edeceğimiz bir ahşap duvar paneli ile bir iç mimarın alanı, ışığı, renkleri, kullanım konforunu ve genel atmosferi planlayarak tercih ettiği arasında haliyle fazlaca fark oluyor. O halde iç mimar ile çalışma noktasında en iyi seçimi nasıl yapacağınızın adımlarına geçebiliriz.

Doğru İç Mimar Seçimi Neden Önemlidir?

Evinizin tamamını ya da bir bölümünü yeniden dekore etmek, bambaşka bir konsept yaratmak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Evinizin bir bölümünü yeniden dekore ettiğiniz bir senaryoda hayalinizdeki konseptler üzerinde uzmanlaşmış iç mimarlara yönelebilecekken, sıfırdan bir oda, ev ya da dış mekân tasarımı söz konusu ise bina projesine hâkim olan bir iç mimar seçimi çok daha iyi sonuç verecek bir iş yapılması anlamına gelir. Dolayısıyla ihtiyacınız ve istekleriniz özelinde seçiminize yön vermeniz, her iç mimarın her proje için uygun olmayacağını bilerek aksiyon almanız gerekir. Bu anlamda doğru bir iç mimar seçmenin önemini de vurgulayabiliriz.

Ne Zaman ve Neden Bir İç Mimar Tutmalısınız?

Sıfırdan büyük bir ev yapımı ya da yenileme projelerinde, küçük alanları maksimum verimlilikte değerlendirme amacıyla uygulanacak projelerde bir iç mimar ile çalışmak; tasarım rehberliği, sürecin organizasyonunu doğru şekilde sağlamak ve hayallerinizi ve vizyonunuzu anlayan biri ile kararların maksimum verimlilikte alınması demektir. Dolayısıyla tüm bu aşamalarda ortaya çıkan planlama ve iş birliği; söz konusu mekânın en iyi hali ve tasarımının yaşanabilirliğinin yanında estetiğini de artıracak tüm doğru unsurların bir araya gelmesi için yatırım yapmak anlamına gelir.

Sizin İçin Doğru İç Mimar Seçimini Nasıl Yaparsınız?

Bir iç mimar seçimi yaparken belirlemeniz gereken dört önemli unsur; tarzınız, istek&ihtiyaçlarınız ve ilham kaynağınızdır. Beğendiğiniz, kesin olarak istediğinize karar verdiğiniz bir tarz yok ise biraz araştırma ile sizi mutlu eden, estetik zevkinize hitap eden konseptlerden ilham alın. Bu sayede kendinizi en iyi şekilde ifade edebilir ve yapılan işin seyrini tamamen olumlu etkileyebilirsiniz. Bu araştırmada mümkünse tek bir tarz belirlemeyin. Kendinize bir liste yaptıktan sonra bu listeye geri dönerek eleme yapın. İki, üç ya da 4 dekorasyon stili için final seçimlerinizi yapın. Bu sayede mimarınızla çalışmaya başladıktan sonra tarzınızın ve isteklerinizin daha iyi anlaşılmasını sağlamanın yanında söz konusu mekâna uygulama için en doğru olanı birlikte tercih etmek için şansınız olmuş olacak. Tasarıma dair ilhamınız ve istekleriniz için argümanlarınız hazır olduktan sonra bu iş ayırabileceğiniz bütçenizi belirlemeli ve ekstralar için maksimum bir sınır için karar vermelisiniz. Şimdi araştırmaya başlayabilirsiniz! Seçiminizi yapmadan önce mutlaka iç mimarların geçmiş projelerini incelemeli ve buna göre de kararınızı şekillendirmelisiniz. O halde bütün bu iç mimar seçimi adımlarını detaylandırmaya geçebiliriz.

1. Tarzınızı Belirleyin

Ev, ofis ya da yalnızca tek bir odanız için bile olsa iç mimar seçimi yapmadan ve çalışmaya başlamadan önce ihtiyaçlarınızı düşünerek buna uygun olacak tarzı belirleyin. Bir iç mimar ile iletişime geçtiğiniz an, sizden öncelikle ne istediğiniz, nasıl bir tarzın hâkim olmasını hayal ettiğiniz sorulacaktır. Dolayısıyla ne istediğinizi bilmek, zevkinize hitap edecek stilden emin olmak mimarınızın sizi doğru anlamasını ifade ettiğinden tüm proje süreci de buna göre şekillenecektir.

2. Gereksinimlerinizi Belirleyin

İç tasarımını yeniden ya da sıfır yapacağınız alanınız için her şeyden önce gereksinimlerimizi belirlemek ve stile bu gereksinimler çerçevesinde karar vermek doğrudur. Hayal ettiğiniz tarz, gereksinimlerinizle uyumluluk sağlıyor mu? Cevap hayır ise bu stili gereksinimlerinize göre şekillendirmek, iç mimarınız yeteneğiyle gerçekleşebilir. Zevkinize uyan, sizi çok mutlu edecek bir tasarım konsepti, alan kullanımı bakımından ihtiyaçlarınızı karşılamaz ise sürdürülebilir olması imkansızdır. Örneğin; minimal bir tasarım hayal ediyorsunuz ancak mevcut odayı hem yaşam alanı hem de çalışma alanı olarak kullanacaksınız. O halde tek bir masanın birden fazla işlevi olması, dekoratif görünümle gizlenmiş dolap kullanımları gibi çözümlerle hem ihtiyaçlarınız hem de stiliniz bir araya gelebilir.

3. Bütçenizi Belirleyin

Bir mekânı sıfırdan tasarlamak ciddi maliyetlerle sonuçlanabilir. Dolayısıyla böyle bir projeye bir iç mimar ile başlamadan önce bütçenizin sizin için zorlayıcı olmayacağından emin olmalısınız. Alan bazlı projelerde ise maliyetler elbette makul seviyelere inebilmektedir. Ancak her koşulda bir mekânı tasarlamak, ciddi bir uzmanlık ve emek sürecinin servis ücretini içermesinin yanında kullanılacak malzemelerinde maliyetini içermektedir. Belirlenmiş bir bütçe ve planlamadığınız ekstralar için bir tavan limitiniz olması tüm süreci sizin için kolaylaştıracaktır.

4. İç Mimarları Araştırın

İlham kaynağınızı, tarzınızı ve gereksinimlerinizi belirlediğinize göre iç mimarları araştırmaya başlayabilirsiniz. Araştırmanız esnasında karşınıza çıkan her kişi ile iletişime geçmeniz, faydalı bir yöntem değildir. Çoğu iç mimarın çeşitli alanlarda uzmanlaştığını biliyoruz. Dolayısıyla sizin tarzınıza uygun olan bir iç mimar seçimi için o alanda uzmanlaşmış kişilerle iletişime geçmelisiniz. Elbette bunu ayırt edebilmek için iç mimarların geçmiş projelerini, kendi web sitelerinden ya da Youtube, Instagram vb. sosyal medya hesaplarından detaylıca incelemelisiniz. Bütün bu aşamalardan sonra bütçenize, stilinize ve projenin kapsamına göre kendinize en uygun olacak kişilerden bir liste belirleyin ve iletişime geçmeye başlayın.

5. Açık Fikirli Olun

Bir iç mimar seçimi yaparken daima fikirlerinizi ve isteklerinizi açıkça belirtin. Tasarlanacak olan alanınınız için ne hissetmek istediğinizi mimarınıza açıkça ifade etmek süreç sonundaki memnuniyetinizi direkt olarak etkileyecek olan faktördür. İç mimarınız ne kadar uzman olursa olsun fikirlerinizi açıkça anlamazsa sizin için orijinal olanı yaratmakta güçlük çeker. Dolayısıyla süreç boyunca her aşamada kendinizi açıkça ve doğru ifade ettiğinizden emin olmalısınız.

6. Sunulan Hizmetleri Karşılaştırın

Her iç mimarın sunduğu hizmet kapsamı farklıdır. Bu nedenle iç mimar seçimi yapılırken her mimarın verdiği hizmetin isteklere uygunluğu incelenmelidir. Tasarım danışmanlığı, alan ölçümü, değerlendirme ve planlaması, tasarım konseptleri, proje yönetimi, satın alma planlaması ve aksiyonları gibi hizmetleri verilen hizmetlere örnek olarak gösterebiliriz. Dolayısıyla mevcut bütçenin hangi hizmetleri kapsadığı görüşme yaptığınız uzman kişilerden detaylıca öğrenmeniz verimli bir karşılaştırma yapmanıza olanak sağlar. Buna ek olarak; görüşme yaptığınız iç mimarlardan projenizde kimlerin çalışacağını, geçmiş projeler üzerine yorumlarını, tarz ve ilhamını besleyen deneyimlerini, proje esnasında herhangi kriz karşısındaki önlemlerini, tasarım için en zor ve en kolay öğeleri nasıl tanımladığını da öğrenerek karşılaştırma unsurlarınızı güçlendirebilirsiniz.

7. Seçiminizi Yapın ve Sözleşme İmzalayın

Tüm bu planlama ve seçim yolculuğunun sonunda seçiminizi yapmak için aksiyon alma vakti! Sizin için en doğru olacak seçimi yapın ve mutlaka hizmet kapsamını, şartlarını içeren bir sözleşme imzalayın. Bu sayede yasal olarak proje sürecinizi ve kapsamını garanti ederek zaman ve bütçenizi riske atmış olmazsınız. Bu sözleşme, projenin takvimini, karşılıklı olarak sorumluluklarını, hizmetin detaylı kapsamını belirtmelidir. Anlaşılır olmayan sözleşmeleri, avukatınıza danışmadan elbette ki imzalamamalısınız.

8. Plan Yapın ve Gerekirse Programınızı Değiştirin

Başlayan projeniz ile ilgili sürece dair her senaryo ihtimalini düşünerek bir plan yapın. Bu planı kontrol altında tutabilmek için iç mimarınızdan süreç içerisinde düzenli raporlar talep edin. Bu sayede sözleşmenize uygun olacak şekilde gereklilik hissettiğiniz noktada programı değiştirmek ve mevcut duruma uyumlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir